Zarif wayuu çanta çalışması
Zarif bir wayuu çanta modeli
Merhaba,
Bu modeli yaparken yukarıdaki modelden esinlendim.
Yapması zevkli ve eğlenceli üstelik motifler belli bir düzende gittiği için çok da zor değil. Ayrıca bana göre modelin çok zarif duran bir yanı var ve bu nedenle ilk wayuu çanta denememde bu modeli tercih ettim. Uzun bir süre bir daha örmem diye düşünüyorum.
Ancak wayuu çanta örmesi genel olarak biraz zahmetli. Bir müddet sonra eliniz, parmağınız ağrıyabilir. Ayrıca çanta olarak kullanacaksınız ve desenli bir model tercih ettiyseniz, yapımında çok dikkatli olmalısınız. Küçük bir hata model üzerinde kendini gayet iyi gösterebiliyor.
Alt tabanının yapımı
Dediğim gibi bu benim ilk wayuu denememdi ve bunun için bir kursa, çalışmaya katılmadım. O nedenle yapım aşamalarını net anlatamaz isem lütfen yorumlara yazın, size mutlaka dönüş yaparım.
Tabanı resimde gördünüz gibi uzun bir hat olarak başladım ve bir kaç sıra sık iğne ördükten sonra diğer renkli ipleri taban içinden yürütmeye başladım. O nedenle ilk yaptığım sık iğneler çok sıkı bir görünümdeler.
Taban başlangıç uzunluğum 21 cm. Bunun üzerine ortaya bu model çıkıncaya kadar 7 sıra olarak döndüm. Tabanın bitmiş haldeki ölçüleri şöyle;
Uzunluk: 26,5cmm
Bu şekli güzel verebilmek için sadece iki uç üzerinden arttırmaya gittim.Aslında onların sayısı da çok net değil. Şöyleki dönme işlemini yaparken sık iğnenin ucu bir alt sıraya dik geldiğinde tamamdır gibi bir görüşle hareket ettim. Yani dönme işleminde tabanı kastırmayacak ya da marullanmayacak kadar uygun ölçüde hareket ettim. Bu ilk sırada 5 tane ikinci sırada 7 tane arttırma olabilir. Çantanın kenar kısmını yapmaya başladığınızda artık her hangi bir arttırma yapmadan düz bir şekilde yukarı doğru çıkıyorsunuz. Bende bu sayı 216 adet. Bu 9 motif ortaya çıkarmak için gerekli rakam.
Bu çantayı yaklaşık 6 ay önce yaptım ve böyle bir blog açacağımı düşünmemiştim. O yüzden de tüm ayrıntıları not almadım. Bunun için üzgünüm.
Çanta kenarları
Tabanın örme işlemi bitmesine yakın öreceğiniz çantanın yaklaşık boyutuna göre motiflerin bir örüntüsünü oluşturabilirsiniz. Yani bu motifte bir motif 24 ilmekten oluşuyor. Çantanın taban ölçüsünü bunun katlarına göre ayarlarsanız tüm motifler birbrine atlama yapmadan güzel bir tasarım oluşturur. Eğer tam sayısına ulaşamıyorsanız marullanma yapmayacak sıklıkla son sırada çift sık iğne yaparak durumu çözebilirsiniz. Ya da bir kaç tane fazla geliyorsa motifi bozmayacak şekilde sık iğneleri çift alarak taban kısmını toparlayabilirsiniz. Ben son sırada arttırmaya gitmiştim, hem de 20 tane falandı ancak çanta bittikten sonra neresi olduğunu bile bulamıyorum, belli olmuyor. Dediğim gibi 9 motiflik bir çanta için bu rakam 216 ilmek.
Diğer bir nokta ben tabandan kenar örmesine geçerken çantanın yanından geçiş yaptım. Göze çarpmaması için özellikle bu şekilde tercih ettim
Çantanın kenar yüksekliği 24 cm. İlmek sayıları 2/20/2 Şeklinde başlıyor. Her sırada iki taraftandan arttırma ve bayaz renkten de azaltma yaparak başlıyorsunuz motifin devamını resimden çıkarabilirsiniz.
Çanta ağız kısmı
Çantının ağız kısmına tek renk olması için 4 sıra sadece kahverengiden sık iğne ile tamamladım.
İç kısımına sadece yine zincir başladım ve içine oturtacak şekilde ölçerek sık iğne ile bir sıra daha yaptım ve çanta sapları içinde kalacak şekilde diktim. Arasına astar da dikiliyor.
İkinci kısım çantanın kapak kısmının daha dayanıklı olmasını sağladı.
Çanta fermuarı ve kapak kısmı
Çantanın fermuarını takabilmek için yine kahverengiden ağız kısımlarına trabzan örerek kapak yaptım. Bu trabzanlar ağız kısmı için içten ördüğüm parçanın devamı olarak örüldü. Fermurını da gördüğünüz şekilde diktim. Yani aslında bitmiş bir çanta ve sap, ağızın iç kısmı, fermuarı (Fermuar çantanın ağız kısmı dikmeden önceden dikildi) astarı var. Diğer tüm parçaları önceden birbirine birleştirip en son çantanın içerisine hepsini beraber monte ettim.
Çantanın sapları
Çantanın sap genişliği 8 ilmek. Yine sık iğne ile 36 cm. 2 adet ördüm ve kapağın iç kısmını dikerken onları da arasına sağlam bir şekilde oturttum.
Diğer sincir sapı ise gördüğünüz gibi iğne ile 6 katlı ip geçirdim ve zincirleri takacak yer oluşturdum. Daha farklı bir çözüm bulunabilir.
Astarı
Açıkçası bu kadar çok çabası olduktan sonra astarsız bırakmak istemedim. Astarının iç ve dıştaki ağız kısmının arasına diktim. Astar takmak çok kolay. Astar ölçüsü aldıktan sonra dışından dikip direkt çantanın içerisine oturttun, tüm dikişler, iplikler çanta ve astar arasında kalıyor. Bu da çok temiz bir görüntü oluşturuyor.
İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?