Çocuklar için kalp aplikeli kolay etek
Merhaba,
Bu gerçekten çok kolay bir çalışma oldu. Eteğin kalıbını kızımın başka bir eteğinden aldım. Tam daire etek yerine bunu yapmak istedim güzel bir çalışma oldu. Eteği biraz renklendirmek için, evdeki kumaşlarımdan kalp deseni çizirek (iki katlı) aplike yaptım. Başka bir kalıp örneğini nasıl çıkardığımı gösterebilmek için fotoğraflarını örnek olarak koyacağım. Elimden geldiğince farklı şeyler denemeye ve öğrenmeye çalışıyorum.
Etek kalıbı
Aşağıdaki ölçüleri kalıp kağıdınıza çizerek kalıbı oluşturabilirsiniz. Bu ölçüler 3-5 yaş için ygun olabilir. Ben kızım 3 yaşındayken dikmiştim. Hala gayet iyi geliyor. Seneye belki biraz boyu kısa gelebilir. Ben etek uzunluğunu 25cm yaptım. Ama bu çocuğunuzun boyuna göre değiştirilebilir olduğu için kalıp üzerine yazmadım. Kenarlardan daraltma işlemini yaparken düz bir şekilde değilde, bel kısmına yakın yerde hafif eğim vererek kesmelisiniz. Daraltma işlemine etekğin uç kısmından çok dar bir açı ile başlamalısınız. Çok sert bir giriş ile kesim yaparsanız etek uçlarını birleştirmesi rahat olmaz. Ayrıca dikimden sonra uçları sarkık bir görüntü oluşturabilir.
Kalıbı çıkardıktan sonra dikiş payını bırakmayı unutmayın. Bel kısmına dilerseniz düğme ile ya da fermuar ile kemer yapabilirsiniz. Bu kalıp ile çok şık modeller yapılabiliyor. Ben de birgün onlardan deneyeceğim. Ancak bugün günlük kullanım için bir etek diktim ve beline lastik kullandım. Burada da örnek kalp kalıplarını nasıl çıkardığımı görebilirsiniz.
Yapım aşamaları
Kalıbı kumaşa aktarma
İlk önce tabiki tüm kalıplarımı kumaşa yerleştirdim. Burada bildiğiniz gibi kumaş yönüne, aynı hizaya gelmesine vs. dikkat ediyorsunuz. Dikiş paylarını bırakarak kestim. Etek uçlarından 1cm’den daha fazla bırakıyorum. Yanlardan 1cm. Belden de kullanacağım lastiğin ölçüsüne göre belirliyorum. Bu etekde ince lastik kullandım, yarım cm’lik. Ona göre bir uzunluk bıraktım. Aplikelerin kumaşını iki katlı kullandım, Kumaş inceydi ve altına kullanabileceğim herhangi bir parçam yoktu. Bu nedenle iki katlı kumaştan tok bir kumaş oluşturdum. Bu sayede kumaşın rengi de daha net çıkmış oldu.
Dikiş
Kesim işleminden sonra, ilk önce ön ve arka parçaları birleştirdim. Aslında önce aplike de yapabilirdim ancak ilk önce dikişini tamamlayayıp tam yerini görmek istedim ondan sonra aplikelerin eklenmesini yaptım.
Aplikelerin dikişinde zig zag ayarını, dikişin kaba durmaması için en küçükte tuttum. Dikiş sıklığını da neredeyse en sık olanına getirdim. Açıkçası bunu herhade ikinci kez yapıyorum ve o nedenle gerçeken çok yavaş yaptım. Kullandığım sarı kumaş pamuklu ve iğne kumaşın yapısını çok kolay bozabiliyor.
Aplikeler bitince etek ucunu ve ardından bel kısmını tamamladım. Yan kısmından aralık bırakıp lastiğini geçirdim ve aralığı yine dikiş makinesi ile kapattım. Aslında lastikli eteklerde kumaşı direkt olarak lastiğe geçirip dikenlerde var. Ben lastiğin değiştirilebilir olması için üzerine dikmiyorum. İçinden geçiriyorum.Bence geri dönüşümlü olmasını sağlıyor.
Bu arada kumaşım hafif esnek bir kumaş. Pamuklu ve az esnek. Daha önce yine aynı kumaştan yeşil elbise paylaşmıştım. Ben bu tarz esnek kumaşlarda çift iğne ya da nervür iğnesi kullanıyorum. Yan, kol, yaka neredeyse her yerinin dikişinde, dikişlerin daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Özellikler kızımın kıyafet dikişlerinde. Çünkü o çok hareketli ve şortlarının elbiselerinin oyun oynarken sürekli sökülmesini istemiyorum. Başka bir yazıda daha detaylı anlatırım.
Bu kalıbı daha kullanmayı düşünüyorum. Yaptıkça ekleyeceğim.
İyi hafta sonları.
İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?