Çocuk Şort Dikimi
Basit yolla çocuk şort dikişi – DİY
Merhaba
Bugün diktiğim şortların kalıbını nasıl çıkardığımı ve dikişinden bahsetmek istiyorum. Bu benim amatör olarak uyguladığım ancak çok işe yarayan bir yöntem. Özellikle penye tarzı kumaş kalıplarımı hep bu şekilde çıkarıyorum.
Yapım Aşamaları
1-Sevdiğiniz bir şort bulun
2-Kalıbını çıkartın
3-Kumaştan kalıpları kesin
4-Dikin
İşte sadece bu kadar.
1- Şimdi ilk aşama çocuğunuza ya da kendinize dikmek istediğiniz şortunuzu seçin ve kalıbını çıkarmak için hazırlayın. Ütülü değilse ütüleyin hatlarının daha güzel çıkmasını ve kağıt üzerine aktarırken yanılmaları engellemiş olursunuz. Ben kalıp çıkarmak için fırın pişirme kağıdını kullanıyorum. Bulması kolay ve uzun süre dayanıklı. Ayrıca üzerine rahatça not alabiliyorum.
2- Şortların arka ve ön parçalarının kalıplarını ayrı ayrı çıkarıyoruz. Beraber yani aynı model üzerinden çıkardığınızda bel ve karın arasındaki farktan dolayı şortu rahat oturtamazsınız ve giyerken üzerinizde güzel oturmaz. Aşağıdaki fotoğraflardan rahatça görebileceğiniz gibi ön ve arka parçaların oyuntuları birbirinden farklı. Bu giydiğiniz zaman karın kısmının yukarıda, bel kısmının da aşağıda kalmasını engeller. Bu çocuğunuza şortunu giydirdiğinizde onun içerisinde rahat olmasını sağlar. Eğer hala bez bağladığınız çocuğunuza şort dikecekseniz, onun ağ kısmını biraz daha derin olcaktır.
Ayrıca kalıbınızı çıkarırken bel kısmının katlanma payını dahil ya da hariç olarak hesaplayabilirsiniz. Ben biraz yukarıdan çizerek bel kısmının lastik geçecek yerini kalıba ekledim. Eğer sarı şortta olduğu gibi fazladan geniş bir bel lastiği kullanacaksanız ona göre ek bir payı kalıba aktarırken bırakın. Ancak dikiş payları bundan ayrı olarak hesaplayın lütfen. Aslında, dikiş paylarını da dahil ederek kalıbı çıkarabilirsiniz, bu durum tamamen sizin alışkanlığınıza kalmış. Ben kumaş üzerine aktarırken dikiş payını bırakıyorum.
3-Çıkardığınız kalıpları, kumaşlarınızın üzerine kaymayacak şekilde, esneme ve desen yönlerine dikkat ederek yerleştirin. Dikiş paylarını bırakarak (opsiyonel) kesiminizi yapın. Şimdi işinizin büyük kısmı bitti. Sıra dikişimize geldi.
4-Benim dikiş sıralamam genelde şu şekilde oluyor.
- İki arka ve iki ön parçaları önce birbirlerine birleştirip sonra ön ve arkayı dikiyorum.
- Arka ve ön parçaları önce dış taraftan, yanlarından sonra da iç tarafından orta ağ kısmından dikiyorum.
- Eğer bacak boyarında minik uyuşmazlıklar var ise keserek temizliyorum. Ancak ortaya büyük bir fark çıkıyorsa kalıplarını kontrol etmelisiniz (dikişinizi yapmadan önce)
- Sonra paçalarını ve bel kısmınının dikişini yapıyorum.
Zaten çocuklar için dikilecek şortlar o kadar hızlı bitiyor ki, kalıbınızı hazırladıktan sonra tüm yazlık şortlarınızı bir günde dikebilirsiniz.
Bol bol üretin mutlu olun:)
İlk yorumu siz yapmak ister misiniz ?